Skip to main content

Уеб Сайт Hero Image: Как да Подобрите Първото Впечатление на Уеб Сайта си?

Дори и да не сте запознати с термина Уеб Сайт Hero Image, най-вероятно знаете какво е това. Това е голямото изображение, което виждате първо, когато посетите един уеб сайт. То действа като комбинация от банер и елемент за добре дошли.

Вметка на автора – този термин няма ясен превод на нашият език. За по-лесно ще го наричам главно изображение в статията, макар това да не е много точно.

На някои сайтове главното изображение се променя редовно, според бранда, според дадена промоция или оферта, докато на други то остава статичено.

Работата на главното изображение е да създаде ангажираност с марката. Тъй като това е първото нещо, което посетителят вижда на уеб сайта, често това е факторът, който ги кара да решат дали да останат на този уеб сайт или не.

Какво е Уеб Сайт Hero Image?

Hero image ( няма ясен превод на български ) са големите изображения, които виждате на началните страници. Те са първото нещо, което виждате на уеб сайта – голямо, смело въведение в бранда.

Те са предназначени да ви закачат и да ви позволят да се ангажирате с уеб сайта. Често се използват за популяризиране на конкретни оферти или части от съдържанието.

Те могат да съдържат CTA ( Call to Action – Призив за Действие ) бутон/и, но не е задължително. По същия начин те могат да имат текст, но не е задължително. Целта тук е да се създаде образ на уеб сайта, който да се свързва с посетителите и да ги задържи на вашия уеб сайт достатъчно дълго, за да правят това, което искате от тях.

Добър Hero Image

Доброто изображение показва, а не разказва.

То показва вашия бранд в изображение, но не по начина, по който го прави логото. Логото обобщава вашата марка символично, докато главното изображение е моментна снимка на преживяването, което посетителят на уебсайта може да очаква от вас.

Добре проектиранo, то съдържа множество компоненти. Въпреки че изображенията са толкова уникални, колкото и уеб сайтовете, на които се намират, всички те съдържат един и същ умишлен избор на дизайн, създаден, за да привлече и поддържа вниманието на посетителите. Тези дизайнерски решения са:

  • Изображение, което работи със заглавието
  • Изображение, което е от значение за марката и предназначението на уеб сайта
  • Ясен призив за действие
  • Изображения с високо качество
  • Отзивчивост
  • Ясен брандинг, който работи с останалата част от дизайна на вашия уеб сайт

Звучи много, но повярвайте ни, проектирането на ефективен имидж следва много от същите принципи като проектирането на други части на уеб сайта.

Работа със Заглавен Текст

Главното изображение трябва да работи със заглавието си. Дори и най-хитрото писане не може да привлече вниманието на посетителите и да ги подтикне към нещо без помощ, както и най -доброто изображение. Но заедно мощното заглавие и перфектната снимка са динамичното дуо за главното изображение на вашия сайт.

Подходящи Изображения

Звучи много очевидно, но си струва да се обсъди: изображенията, които избирате за имиджа на вашито главното изображение, трябва да бъдат релевантни с уеб сайта и бранда ви.

Това не значи, че абстракните изображения не могат да проработят. Със сигурност могат, стига да се връзва с останалата част от дизайна ви. Това може да означава геометричен модел, който създава интригуваща визуална консистенция, или море от драскулки в цветовата палитра на вашия дизайн.

Най-подходящите изображения са не само релевантни – те са и с високо качество. Не спестявайте, залагайте само на изображения с високо качество – хората ще забележат, и това ще въздейства на това как те ще възприемат бранда ви.

Главното изображение не е нужно да бъде статичен. Много брандове включват анимирани изображения в техните страници.

Анимирано изображение може да е правилният избор за Вас ако брандът ви е динамичен, странен или забавен. Ако сте аниматор или криейтив агенция, която предлага или специализира в анимацията, такъв тип главно изображение най-вероятно ви идва натурално.

Но ето какво може да направи анимираното изображение трудно за ползване: анимациите могат да забавят времето за зареждане на уеб сайтовете. И то доста. Уеб сайт с по-бавно зареждане е с по-висок процент на отпадане и по-ниско класиране в търсачките. Но доколко анимацията забавя вашия уеб сайт, зависи от няколко фактора, които ще обсъдим в друг пост.

CTA – Call to Action

Призив за действие ( Call to Action ) е фрагментът от текст, често върху бутон или точно до него, който казва на посетителя да предприеме конкретно действие. Главното изображение трябва да направи следващата стъпка на посетителя очевидна, а начинът за това е ясен призив за действие.

Докато проектирате своето главно изображение, помислете за йерархията и баланса на дизайна. Балансът просто означава излагане на изображенията и текста по начин, по който е добре балансиран. Не могат да бъдат твърде близо един до друг или твърде далеч един от друг.

Йерархията означава, че има ясна прогресия, която окото на зрителя следва и в тази прогресия информацията се представя логично. Вашият посетител трябва първо да прочете заглавието ви, след това подзаглавието, след това допълнителен текст, накрая призива ви за действие, и избраните от вас изображения трябва да улеснят това развитие.

Когато йерархията ви не е ясна, хората се объркват, защото обработват информацията, която сте представили в грешен ред. Това може да означава да видят призива за действие, преди да разберат какво се иска от тях, да прочетат слогана, преди да научат името на вашата марка.

Задаване на Tон за Останалата Част от Уебсайта

Средно посетителят прекарва по-малко от 15 секунди на даден уеб сайт преди да напусне. 15 секунди рядко е достатъчно, за да взаимодейства с вашия сайт по някакъв смислен начин. Ето защо е толкова важно главното изображение да привлече вниманието на посетителите и незабавно да им съобщи, че вашият уеб сайт и вашата марка като цяло са точно това, което търсят.

Това е първата стъпка в пътуването на посетителите ви през вашия уеб сайт. Дизайнът, свързан с това пътуване, е известен като дизайн на потребителско изживяване (UX). Ефективният UX дизайн хваща посетителя на уебсайта за ръка и го води през уебсайта до логичен завършек.

Проектиране на Правилния Hero Image за Вашия Бранд

Както бе споменато по-горе, главноto изображение на вашия уеб сайт играе важна роля: стартирането на разговора между вашия уеб сайт и неговия посетител. Мислете за това като за фара на вашия бранд. Изобразявайте точно личността на вашия бранд, давайте обещания, които останалата част от уеб сайта може да спази.

Започнете да го проектирате, като се позовавате на идентичността на вашата марка. Защо избрахте първоначално избраните от вас цветове, форми, шрифтове и цялостен естетически стил? Потърсете тези дизайнерски решения за вдъхновение на главното изображение.