Skip to main content

Изисквания за Лого

Създаване и изисквания за лого. Какво трябва да занете?

Дизайнът на лого преди всичко играе роля в брандирането и да присъства винаги във всички потенциални точки за контакт с бизнес. За тази цел редица стандартни практики са включени както в естетическите, така и в техническите изисквания за дизайн на лого.

Първо, логото трябва да бъде подготвено да работи в привидно безкраен брой различни контексти. Някои от тях са доста очевидни от самото начало: визитка, уебсайт, бланка, тениска и т.н. Но ако приемем, че бизнесът ви ще продължи да се развива известно време, не винаги можете да планирате всяка ситуация напред във времето. Може да се окажете, че трябва да използвате логото си, да речем, на движещо се превозно средство или билборд.

Логото трябва да изглежда еднакво добре независимо дали е мащабирано и поставено на билборд или намалено до размерите на пощенска марка. Това води до стилове, които имат опростен характер. Например, можете да проектирате лого с двадесет цвята и сложни сенки, но подобни детайли обикновено се губят при малки размери. В допълнение, допълнителните цветове могат да бъдат скъпи за отпечатване.

От техническа страна софтуерът, който създава логото, трябва да може да извършва промени в движение. Вашият дизайнер може да предостави пълноцветно лого, изцяло черно лого и изцяло бяло лого. Да кажем, например, че вашата компания участва в благотворителна акция за рак на гърдата и иска да добави розов акцент към логото. В идеалния случай те не трябва да сключват договор с друг дизайнер, само за да променят цвета.

По същия начин вашето лого ще бъде настроено с един стандартен размер и вие би трябвало да можете да го увеличавате или намалявате. Това ще можете да направите с векторния файл, но не и с растерно изображение.

Създаване на Лого

Създаване и изисквания за лого. Какво трябва да занете?

Тъй като дизайнът на лого трябва да бъде универсален и относително опростен, векторните програми. Ние в Green Light Media, студио за изработка на уеб дизайн и брандинг, ползваме Adobe Illustrator например ) се превърнаха в стандартния софтуер за дизайн на лого. Докато растерните програми използват множество смесени пиксели за създаване на изображения, векторните програми създават фигури просто чрез точки и линии.

Тези програми правят промяната на дизайна много по-лесна, тъй като всичко е въпрос на коригиране на позицията на точките или кривината на линията. Поради тази причина векторните изображения също са безкрайно мащабируеми без загуба на качество. И тъй като работите с цели фигури, вместо с пиксели, промяната на цвета е толкова лесна, колкото избирането на форма и избора на цвят от инструмента за избор на цвят на програмата.

Не Използвайте Photoshop за Създаване на Лого Дизайн

Adobe Photoshop може да изглежда способен на всичко. Известен е с фотокорекции, но е толкова мощен, че може да постигне цифрово рисуване, редактиране на видео, уеб дизайн и дори 3D графики. В резултат на това може да предположите, че е възможно да създадете лого в Photoshop. Реалността обаче е много по-сложна.

Въпреки всичко, Photoshop не е магия. Може да е един от най-често използваните графични софтуери – от всички. От професионални фотографи и графични дизайнери до баби, които пипат семейни снимки.

Като една от най-добрите програми за графичен дизайн на пазара, Photoshop е създаден за много хора с много различни нужди, но има някои проекти, за които Photoshop е не само несъвършен инструмент, но и най-лошият възможен инструмент. По-специално, Photoshop никога не трябва да се използва за дизайн на лого.

Логото е съвсем различен звяр. Лого дизайна е марката на бранда и носи много отговорност. За тази цел толкова много творческа мисъл отива в дизайна на логото – цвета, формата, емоциите, които ще предизвика. Би било голям срам да се развали всичко по технически въпроси като неправилен софтуер и неправилни файлове с изображения. Най-добрият софтуер може да не гарантира чудесен дизайн на логото, но грешният софтуер ще ви създаде проблеми. Ето защо, за да получите истинско работещо лого, имате нужда както от правилния тип файл, така и от правилния графичен дизайнер.