Skip to main content

Да имаш уебсайт за бизнеса си вече не е лукс – това е необходимост.

Уебсайтът за Вашия бизнес вече не е лукс – това е необходимост. Но само защото сте инвестирали в уебсайт не означава, че той е ефективен при свързването с клиентите и ще подобри продажбите ви. Въпреки че има многобройни причини, поради които уебсайтът ви не е ефективен, тук са 10 от най-често срещаните обяснения за неуспеха на вашия уебсайт.

   1. Не е удобен за мобилни устройства

Това не би трябвало да е изненада за повечето от нас, но за пръв път мобилното използване и използването на таблети надхвърля използването на компютри. Тъй като мобилната революция продължава да расте в целия свят, тази тенденция към “дигитализиране” ще продължи. С други думи, консумацията на интернет се премества от настолните компютри и на територията на преносимите устройства. Това означава, че сайтът на фирмата Ви трябва да бъде оптимизиран за мобилни потребители.

За съжаление, все още има много уебсайтове, които не са удобни за мобилни устройства. Това е просто лошо за бизнеса, тъй като може да доведе до санкции от Big G (Google), да намали коефициентите на сайта и да достави на клиентите ви лошо преживяване.

За да сте сигурни, че сайтът Ви е готов за мобилни потребители, уверете се, че използвате респонсив дизайн, разполагате с големи бутони, запазете оформлението си просто и отново, тествайте го с инструменти като Google Search Console Friendly Mobile Test.

   2. Съдържа твърде много термини

Разбирам, че сте експерт във вашата област и че искате да демонстрирате вашите знания и авторитет. Но ако не говорите директно с вашите колеги експерти от бранша, вашият средностатистически клиент няма да разбере техническия език или индустриалния жаргон, който използвате, за да опишете бизнеса си в целия уебсайт.

Избягвайте термините и използвайте прост и праволинеен език, който клиентите ви могат лесно да разберат.

   3. Липсва съдържание

Вашите клиенти имат проблем. И те се обръщат към уебсайта ви, за да им помогне да решат проблема. Ето защо вашият уебсайт трябва да съдържа свежо и ценно съдържание, което отговаря на реални въпроси.

Не забравяйте, че това не означава, че те търсят точно вашия бизнес. Например, нашият блог съдържа полезна информация за фрийлансъри и собственици на малки фирми. Ако човек търси съвет за брандинг на новия си бизнес, той може да се приземи и на нашия сайт, защото това е и типа на съдържанието, което създаваме.

Накратко, започнете блог и продължете да пишете страхотно съдържание. Това също така ще спомогне за повишаване на SEO и маркетинг усилията, които полагате.

   4. Скрива съществена информация

Освен че търсят информация, която ще направи живота им по-добър, ако клиентите търсят специфичния ви бизнес, те искат лесно да намерят информация като:

  • Адресът на Вашия бизнес. Ако имате бизнес с тухли и хоросан, включете карта.
  • Информация за връзка, конкретно телефонен номер и имейл адрес.
  • Приставки за социални медии.
  • Часове, ценообразуване и страница “За нас”.

Ще се изненадате колко фирми все още нямат тази информация на своите уеб сайтове. И ако сте като мен, може да сте склонни да останете от тези типове бизнеси заради сигурността или легитимните притеснения.

И наистина няма извинение да забравите тази информация. Тези допълнения са лесни за интегриране на сайта Ви и обикновено са безплатни.

   5. Зарежда се твърде бавно

Клиентите очакват бързо зареждане на уебсайт. Всъщност 47% от потребителите очакват уебсайт да се зареди само за 2 секунди или по-малко. И това е важно да се помни, защото зашеметяващите 79 процента от купувачите, които не се наслаждават на даден уеб сайт, има по-малка вероятност да се върнат отново на този сайт, както и да купуват отново от този сайт.

Можете да тествате скоростта на сайта си с инструменти като Pingdom и GTmetrix. Тези инструменти осигуряват и съвети как да ускорите сайта си.

   6. Няма ясни подкани за действие

Не искате да оставяте посетителите си на тъмно, като ги накарате да предполагат какво искате да правят в сайта ви. Така че, дайте им ясни инструкции, като създадете бутон с подканваща фраза или хиперлинк, който е централно разположен.

HubSpot има 31 примера за подканваща фраза, които трябва да прегледате, ако имате нужда от вдъхновение. Например, Dropbox има син цвят “Безплатна регистрация”, подканваща фраза, която се отличава от останалата част от страницата.

Не забравяйте, че без тези бутони вашите потенциални клиенти няма да се движат заедно с услугите или ресурсите, които предлагате. Ако това се случи, няма да получите тези важни бизнес реализации.

   7. Той е остарял

Уеб страниците, които се поддържат и имат актуален дизайн, изграждат доверие и достоверност Това не означава, че трябва да актуализирате сайта си всеки месец. Но, ако са минали години, откакто сте извършили основен ремонт на уебсайта си, тогава е време да намерите нещо по-съвременно. Последното нещо, което искате, е да имате сайт, който изглежда като страница Geocities от края на 90-те години.

   8. Досаден и претрупан е

Вярвате или не, все още има фирми, които настояват сайтовете им да имат музика или видеоклипове пускащи се автоматично, след като влезете в сайта. Още по-лошо, тези сайтове също са пълни с банерни реклами, ярки цветове и блестящ текст. Тези сайтове просто са досадни и в крайна сметка забавят страницата, защото са толкова претрупани.

И така, колко хора ще кликнат някога на този сайт отново на работа – или където и да е другаде?

Имайте предвид, че по-голямата част от посетителите ви преглеждат сайта ви и на мобилни устройства. Това означава, че сайтът трябва да бъде чист и организиран. Съхранявайте информацията до минимум и използвайте подзаглавия, списъци с  графични елементи, така че посетителите да могат да прегледат тази информация на по-малки парчета.

    9. Платежнате платформа не работи

Освен ако не разчитате на платежен портал на трета страна или на пазарска кошница, тогава е Ваша отговорност често да проверявате, за да сте сигурни, че всичко работи правилно. Няма да можете да осъществите продажба или да получите плащане, ако вашият кош или процесор на плащането бъде прекратен.

   10. Не насочвате потребителите към различни страници

Много от фирмите изпращат целия си трафик на началната си страница на уебсайта, за разлика от съответните връзки, до които клиентите им всъщност искат да стигнат. Това може да се дължи на факта, че  страницата за услуги и другите страници на сайта са само последващо мислене при проектирането на уебсайт. Но фактът е, че началната страница не е толкова важна за общия уеб трафик и цялостния дизайн.

Вместо това започнете да създавате конкретни целеви страници за различните типове потенциални клиенти, които таргетирате.