Skip to main content

Подходящ за мобилни устройства, оптимизиран за мобилни устройства и отзивчив Responsive уеб сайт са подходи към уеб дизайна, които имат за цел да направят уебсайтовете използваеми и видими на различни устройства. За кратко ръководство за справка, ето термините накратко:

 • Подходящ за мобилни устройства  – адаптиране на уеб сайт, създаден специално за настолни компютри/екрани, към по-малка версия за смартфони или таблети. Това обикновено е минимумът на мобилния дизайн, с който повечето фирми могат да се измъкнат. Въпреки че това може да изглежда като лесно и рентабилно решение, много уеб сайтове не са успешни, освен ако не следват съветите дизайнера.
 • Оптимизиран за мобилни устройства – макар и да звучи подобно, всъщност е далеч по-напреднала и сложна дизайнерска техника от предната. Уеб сайтът, оптимизиран за мобилни устройства, не е просто по-малка версия на настолен сайт. Нито е толкова просто, колкото да преоразмерете изображенията за по-малък екран. Това е уеб сайт, който е изцяло проектиран за използване на смартфон.
 • Отзивчив “Responsive”  уеб сайт – този  сайт може да реагира на устройството, на което се гледат. Така автоматично ще се преформатира, така че да работят добре. по този начин изглежда страхотно на лаптопи, таблети, смартфони и почти всяко друго устройство. Това е най-добрият адаптивен уеб дизайн.

Какво е подходящ за мобилни устройства уеб сайт?

Подходящият за мобилни устройства уеб дизайн често е умалена версия на работния/настолен сайт. Това е подход, който прави малки ощипвания на уеб сайта, така че да може да се използва и на смартфони.

Приемането на този подход означава, че уеб дизайнерите трябва да имат предвид няколко ключови принципа:

 • Всички шрифтове, използвани на вашия сайт, трябва да бъдат поне 14pt или 16pt. Това е доста стандартен размер на екрана на лаптопа, но нещо по-малко е трудно да се прочете на смартфон.
 • Изображенията трябва да бъдат преформатирани, така че да са достатъчно малки, за да се зареждат бързо на смартфон, чрез мобилна интернет връзка.
 • Някои ефекти, особено ефектът на пренасочване с мишката, който е толкова често срещан в сайтовете за настолни компютри, не могат да се използват със смартфони и трябва да се избягват.
 • Елементите на страницата трябва да бъдат внимателно проектирани и подредени така, че да не се припокриват помежду си, когато страницата се свие до размера на смартфон.

Какво е оптимизиран за мобилни устройства уеб сайт?

Уеб дизайнът, оптимизиран за мобилни устройства, е уеб сайт, който е проектиран първо с мисъл за потребителите на мобилни устройства. Това означава да започнете от най-малкия размер на екрана, като за смартфони, и да разширите до по-големи екрани като за настолни компютри. Това е противоположният подход на предният, където целта е да се вземе голямата версия и да се кондензира в по-малък размер.

Когато хората имат достъп до уебсайта ви на телефона си, искате потребителите да могат бързо да намерят това, от което се нуждаят, независимо дали това е намирането на продукт или намирането на отговор. На всичкото отгоре оптимизираните за мобилни устройства уеб сайтове искат да опростят уеб сайта чрез компресиране на изображения, съкращаване на текста и ограничаване на текстовите полета. Те са склонни да избягват всякакви анимации, ефекти върху мишката и изскачащи прозорци.

Някои ключови принципи на оптимизирания за мобилни устройства уеб дизайн са:

 • Оформление, използващо единични колони
 • Малка нужда от писане
 • Графики, които използват граници на празно пространство
 • Опростена навигация
 • Намалени функции като цяло, за да се намали бъркотията

Бихте си помислили, че като се имат предвид, че мобилните версии на уеб сайтовете са по-минимални от настолните, те биха били по-лесни за проектиране. Но всъщност е точно обратното. Компресирането на вашите продукти или услуги в малък, лесен за използване дизайн може да бъде много предизвикателно.

Какво е отзивчив “Responsive”  уеб сайт?

Тъй като това е нашата специалност ще се спрем на този подход. Всеки наш уеб сайт се създава по този начин. Ето един пример за създаване на такъв сайт – Fintrade

Адаптивният, отзивчив “Responsive” дизайн е дизайн на уеб сайт, който ще адаптира и приспособи към множество размери на екрана. Трябва да можете да регулирате ширината на браузъра от най-широката до най-тънката, за да видите уеб как сайта ще се адаптира към различните размери.

Отзивчивите дизайни могат да се адаптират към огромно разнообразие от различни устройства и контексти – всичко – от смартфони до широкоекранни 4K монитори. Това е, което отзивчивият дизайн има за цел да постигне. Поради своята адаптивност и отзивчив характер, този подход към уеб дизайна често е най-сложният и скъп. Често фирмите искат допълнително заплащане за тази услуга. Ние, в Green Light Media, нямаме такава практика, защото искаме да предоставим най-добрата услуга на нашите клиенти.

Ако мислите за отзивчив уеб дизайн, това са някои ключови принципи:

 • Множество точки на прекъсване за уеб дизайн – това означава създаване на дизайн за всяка точка, където оформлението на вашия уеб сайт ще се промени. Това определя как вашият уеб сайт ще реагира и къде елементите ще се движат при всяка точка на прекъсване.
 • Флуидност – когато екраните станат по-малки при отзивчивите дизайни, текстът ще заема повече вертикално пространство, а всичко останало се изтласква надолу. Това означава да се проектира за плавност и движение, като се гарантира, че всеки елемент може да се премести на ново място, без да се нарушава качеството му.
 • Няма подход на първо място за настолни компютри или мобилни устройства – няма значение дали потребителите ви са предимно настолни или мобилни, адаптивният дизайн ще се адаптира към всички екрани. Така че осигуряването на функционалност и дизайн на големи екрани е толкова важно, колкото и малък екран.

Кое е най-доброто: подходящ за мобилни устройства, оптимизиран за мобилни устройства или отзивчив “Responsive”  уеб сайт?

На този етап може би се чудите накъде води всичко това и може да искате ясен отговор на прост въпрос: кой от тези подходи за проектиране е по-добър? Трябва ли моят уеб сайт дизайн да бъде подходящ за мобилни устройства, оптимизиран за мобилни устройства или отзивчив “Responsive” за мобилни устройства?

Е, за съжаление, това е въпрос без прост отговор. Или по-скоро отговорът е, че зависи от вашите нужди, бизнес и, честно казано, бюджет. След като вече знаете какво предлага всеки различен подход, можете да помислите кой ще е най-подходящ за вашите нужди.