Skip to main content

Лого дизайн стилове. Кое е най-доброто за вашия бизнес?

Вашето лого е крайъгълен камък на вашата марка. То казва кой сте. Хората помнят логото ви и го свързват с вашата марка. Ето защо си струва да отделите време, за да разработите правилното лого. Помислете за следните световни марки: Apple, Google, Harley Davidson, Adidas … Какво ви идва на ум? Да, сетихте се. Ясно и разбираемо лого.

Но как избирате правилното лого за вашата фирма? Има няколко различни стила, от които можете да избирате. Някои стилове дизайн на логото стоят по-добре на определени марки от други и има фактори, които ще определят кой стил е най-подходящ за вашата марка.

Ето разбивка на различните стилове на логото и за кои фирми са най-подходящи.

Лого Lettermark (Инициали)

Някои бизнес имена са дълги: например, Националната аеронавтика и космическата администрация. Познавате ли това име? НАСА е по-разпознаваема и запомняща се от Националната аеронавтика и космическа администрация, нали? По-дългите имена са по-трудни за запомняне и не се поддават много добре на прости, емблематични лога. Съобщете вашето дълго име на марката си ефективно и директно чрез инициалите. Когато логото използва само инициали и нищо друго, наричаме това Lettermark. Visa е добър пример за ефективен и разпознаваем Lettermark. При създаването на Lettermark дизайнерът играе с типография, за да създаде емблематично лого от инициалите на вашата марка.

Кога да използвате Lettermark:

Добре е да се използва за по-дълги бизнес имена или когато даден бизнес се отнася за себе си чрез съкращенията му. Lettermark-логата са директни и прости. Те са лесно приложими за уеб сайтове и други брандинг материали.

Wordmark Лого

Wordmark е подобен на Lettermark лого стил. Wordmark използва марката като запомнящ се знак. Мислете за Google, Coca-Cola или Pinterest. Типографията е специално създадена, за да отговаря на марката. Винаги, когато се представя логото, името на фирмата се чете, затова разпознаването на марката е бързо и силно. 37% от водещите 100 марки в света използват Wordmark. И има причина за това. Wordmark директно съобщава кой сте, както и създава емблематичен имидж на марката.

Кога да използвате Wordmark:

Добре е да се използва, когато името е сравнително кратко. Wordmark логата са чудесен начин за изграждане на разпознаваема марка. Този стил няма да работи, ако името на фирмата е дълго. Помислете за използването на стил Lettermark или Комбинация от стилове за по-дълги марки.

Илюстративно лого

Героите и талисмите се използват за създаване на емоционална връзка между марката и купувача. Една илюстрация определя сцената и предоставя повече подробности, отколкото други стилове, като Lettermark или Wordmark. Нека да разгледаме примера на KFC. Всички сме чували за KFC и разпознаваме полковника. Той е лицето на KFC и е бил такова още от самото начало. Лицето на полковника е неразделна част от марката и предизвиква усещане за топлина и фамилиарност. В едно илюстративно лого текст и изображение могат да се използват заедно или отделно.

Кога да използвате илюстративно лого:

Ако талисманът е важна част от марката. За да помогнете за емоционална връзка с марката. Идеален за семейни марки. Илюстративния стил на логото може да отнеме повече време, отколкото други стилове.

Комбинация – икона и текст

56% от водещите марки използват комбинация от текст и икона. Adidas е чудесен пример за това. Комбинацията се използва често, защото е универсален, прост и директен стил. Тя също е много адаптивна. Комбинацията директно комуникира с името на марката и създава емблема за марката. Тези лога са склонни да отнемат повече време за създаване, тъй като едновременно се развиват текст и икона. Едно комбинирано лого е страхотно при разработването на телефонно приложение за вашата марка, тъй като иконата може да се използва като отделен елемент на шрифта и все още да бъде разпознаваема.

Кога да използвате Комбинация от икона и текст:

Този стил е чудесен за нови и все още не установени фирми, за да се съобщи името на марката, както и за създаване на незабравима икона. Обикновен и директен. Адаптивен. Страхотен за телефонни приложения.

Лого Значка и Емблема

“Значка” или “Емблема” обикновено се използва за училища, автомобилни компании и в хранително-вкусовата промишленост. Големи примери са “Старбъкс”, “Харли Дейвидсън” и “Гинес”. Знакът има традиционно, класическо усещане. Той също така дава усещане за власт и стабилност, поради което работи добре за правителства и официални бизнеси. Значката има свойството да включва текст и графичен елемент във форма, като щит или кръг. Тя може да е по-малко гъвкава от другите стилове на логото, защото логото трябва да е с приличен размер, за да може да се чете текста.

Кога да използвате Лого Значка:

Използвайте за официални фирми или марки, които предизвикват традиционно, класическо усещане. Тъй като Значката или емблемата включват текста в неговата форма, той може да ги направи по-малко респонсив и може да се наложи да бъдат адаптирани за използване например като приложение за телефони.

Респонсив лого дизайн

Респонсив логата са лога, които могат да бъдат адаптирани за различни платформи и цели. Адаптивността става все по-важна, тъй като фирмите са склонни да имат присъствие на повече от една платформа. Може да се наложи да използвате логото си върху гигантски билборд, както и телефонно приложение. Респонсив логата ви позволяват да направите това. Логото “Responsive” ще се променя в зависимост от това къде се използва. Изключително лесно е да превърнете Комбинараното лого в респонсив лого, защото текстът и елементите на иконата лесно се разделят, без да се губи разпознаваемостта на марката. Логото Значка трябва да бъде значително опростено, за да бъде респонсив, както и илюстративното или Wordmark логото.

Кога да използвате Респонсив логото:

Използвайте, когато логото има широк спектър от приложения.

Прочетете повече за Респонсив логата.