Skip to main content

Името на бранда е най-вероятно едно от първите решения, които ще вземете, когато изграждате бизнес. Как ще наречете бранда си? Как ще изразите всичко, от което се състои бранда, само в една-две думи?

Името на бизнеса ви не е място, на което да изберете лесния път. Помислете по въпроса – имената на брандовете ви привличат. Странни имена, доказани имена, чуждоезични имена, прости имена. Всички те имат едно общо нещо: те са незабравими.

Така че, докато майсторите перфектната визия и усещане за вашата марка, фокусирайте се върху перфектното име. Даваме ви някои важни съвети и упражнения за това как да кръстите вашия бизнес – за да може името на бранда ви да играе роля в постигането на успеха ви.

Защо името на бранда ви е толкова важно?

Името на твоя бизнес е твоята идентичност.

Вашия бранд не е като всяка друга компания, дори и да има стотици, дори хиляди други бизнеси, предлагащи същото нещо, което вие предлагате.

Защо? Защото е единственият, управляван от вас, и единственият, който изразява вашият уникален бранд. Така че името на бранда ви трябва да отразява това.

Името на вашата марка оформя начина, по който брандът ви се възприема не от потенциални клиенти, а от други компании в индустрията. То е стенография на всичко, което предлагате и всичко, което сте – положително и отрицателно.

Затова ви трябва бизнес име, което не просто изразява вашата бранд персона, но я прожектира точно и ясно към целия свят. Това е ключова част от идентичността на вашия бранд, защото не е просто актив, който хората ще видят, а такъв, какъвто, ще чуват. Трябва да е нещо, което представя вашия бранд и се произнася лесно.

Обмисляне на името на бранда

Когато става въпрос за именуване на бизнес, има много какво да се вземе предвид. Помислете за долуизброените точки, докато обмисляте идеи за името на своя бизнес:

Растеж и развитие

Идеяата на името на вашия бизнес трябва да остане актуална и релевантна, докато бизнесът ви расте. В обратен случай, бизнесът ви може да се усеща като в застой или да се провали във връзката си с клиентите.

Да използваш собственото си име или инициали, е една от стратегиите, които ще задържат името на бизнеса ти вечно.

Друга опция е да изберете име, което няма нищо общо с индустрията, в която сте или с услугите, които предлагате, както Apple е бранд за технологии и няма нищо общо с истински ябълки.

Глобализиране

Да именувате интернационален бизнес се различава от това да именувате бизнес, който оперира само в една държава. И когато държавите, в които бизнесът оперира, говорят различни езици, именуването може да бъде дори и още по-голямо предизвикателство.

Докато работите по различните идеи за името на вашия бизнес, разучете как всяко предложение за име ще бъде интерпретирано в държавите, където планирате да оперирате. В най-добрия случай, просто ще звучи като екзотична чужда дума.

Но може също:

 • Да звучи като неуместна дума на друг език
 • Да бъде неуместна дума на друг език
 • Да бъде трудна или невъзможна за произнасяне от говорящите друг език
 • Да бъде същото като друго бизнес име, което вече е било регистрирано

Ако вече сте избрали перфектното име за вашия бизнес, и промяната му просто не е опция за вас, можете да преведете името, или дори да го промените само за чуждия пазар.

Регистриране и авторски права

Трябва да регистрирате името на бизнеса си във всяка държава, където той оперира, а това може да бъде дълъг, сложен и скъп процес. Щом установите, че няма проблем да регистрирате името на вашия бизнес във всяка държава, започнете процеса на регистрация преди да започнете да оперирате.

Когато разучавате годността на вашето име, потърсете онлайн адреси (URLs) с предложеното име. Дори и името да не е регистрирано, някой друг може вече да притежава името на домейна (уеб адреса), или нещо много подобно на това, което искате за вашия бизнес. Ако случаят е такъв, имате две опции: да изберете друго име или да проверите дали можете да закупите името на домейна от сегашния му собственик.

Също така можете да използвате името, което искате, но да изберете друг от популярните домейни, (.net, вместо .com, и т.н.) но не препоръчваме да правите това. Повечето хора разпознават .com като главния популярен домейн, така че това ще е е адреса, който ще използват, когато търсят бранда ви.

Да изпъкваш сред тълпата

Не искате да звучите твърде сходно с други брандове в бранша, но в същото време трябва публиката ви да знае какво предлагате.

Разучете как се казват други брандове в индустрията. Това не значи, че трябва да направите абсолютно същото, което всички останали правят, но може да ви помогне да определите какъв тип име е най-подходящо за вашия бранд.

Например, има причина, поради която няма да намерите много правни компании със забавни имена, но ще намерите много независими бутици и магазини за сладки със смешни имена.

Да избереш значително различно име от стила на индустрията може да те отдели от тълпата, но бъдете внимателни, може и потенциално да отблъснете клиенти.

Използвайте културата на индустрията, като гид за това какви имена са подходящи и се представят най-добре пред клиенти. След това се фокусирайте върху намирането на вашето оригинално и автентично име.

Намерете име, което е уникално, но не прекалено странно

Помислете за имената на брандове, с които се сблъсквате често. Как те се вписват в образеца на индустрията си, но все пак са различни.

Погледнете имената, използвани от някои от най-популярните тех брандове:

 • Microsoft
 • LG
 • Apple
 • Samsung
 • Sony

Microsoft звучи техническо; LG, Samsung и Sony звучат, сякаш могат да бъдат имена на хора; Apple звучи сякаш може лесно да бъде ресторант или магазин за плодове.
Сега погледнете имената, използвани от някои от най-популярните брандове за бързо хранене:

 • McDonald’s
 • Burger King
 • Subway
 • Starbucks
 • Taco Bell

Виждате ли колко от тези бранд имена включват директна препратка към продукта, който продават? В много случаи, брандът се нуждае от тази директна препратка, за да се свърше с купувачи.

Други брандове нямат нужда от това да направят продукта си очевиден и вместо това се свързват с публиката много бързо, въпреки по-абстрактните си имена. Ето едно, което няма да помислиш за странно, защото просто е толкова известно, но е случайна дума, с която повечето хора не са запознати… и дори не е спелувана правилно: Google.

Как да измислим име на бизнес

Е, след като вече знаете какво да правите (и какво да не правите), когато проучвате идеи за името на бранда ви, е време за забавната част: измислянето на името на вашия бизнес!

Извадете тетрадка и химикал (да, по-добре да мислите в писмена форма… проучвания доказват, че по-този начин сме по-креативни) и започнете да записвате всичко, което ви идва наум, когато мислите за бизнеса си.

Запишете характерните черти на бранда си. Каква е вашата позиция? За какви клиенти сте предназначени? Как искате хората да описват компанията ви пред приятелите си, когато ви препоръчват?

След това запишете всички думи, за които можете да се сетите, които са свързани с вашия бизнес и индустрията. Как възприемат индустрията повечето хора? Бизнесът ви насочен ли е към вътрешната индустрия (което значи, че можете да използвате индустриален жаргон в името си) или към крайния клиент.

Докато мислите името си, определете кой тип име е правилният избор за вашия бранд. Да изберете собственото си име или инициали е класика в жанра, но ако изберете това, значи трябва да изобразите това, което правите, в логото си.

Друга опция е да изберете нещо случайно и несвързано с индустрията, но също както ако използвате собственото си име, трябва да изясните това, което правите, в логото или слогана ви. Позитива на тези имена е, че са доста по-лесни за регистриране, отколкото имена директно свързани с вашата индустрия или продукт.

Но какво ако искате да кръстите своя бизнес на продукта си? Има различни начини да направите това. Може би шеговито, глуповато име е перфектното за вашия бранд, или може би ще ви прилегне нещо по-ясно и точно.

Намерете име, което е уникално, но не прекалено странно

 • Количество, не качество. Да, правилно прочетохте. За разлика от повечето неща в живота, тук целта не е да измислите перфектното име веднага, а по-скоро да измислите много идеи, които да се допълнят и надградят взаимно.
 • Работата в екип прави мечтите реалност. Със сигурност можете да измислите много варианти сами, но свежите перспективи могат да бъдат много полезни и изненадващи. Така че ако можете, привлечете голямо разнообразие от други хора и създайте креативна обстановка, в която хората се чувстват удобно с това да споделят идеите си, без да бъдат съдени.
 • Визуализирайте. Както Том и Дейвид Кели казват в тяхната книга, „Креативна Увереност“: Един лидер никога не трябва да се колебае да хване маркер. Така че недейте само да пишете, но и рисувайте своите идеи. Скицирайте грозно дори, целта не е артистичност, а по-скоро това да обясните идеята си.
 • Играйте игри. Подходът да седнете и да напишете няколко имена в стил „поток на мисълта“ няма да ви свърши работа за дълго. Направете го забавно и по-продуктивно като включите упражнения и предизвикателства.
 • Можете малко да измамите. Няма нужда да измисляте всяко име сами или с екипа ти. Използвайте речници, за да намерите синоними на релевантни ключови думи, и апликации за имена като Naminum и Namemesh, за да получите по-широк диапазон от разнообразни имена, базирани на ключови думи. След това си поиграйте с тях, за да откриете вариацията на изписване, която е уникална.
 • Повторение. Разбира се, златното правило за стартъп бизнесите, важи и тук. Вземете си почивка (или разходка, или дрямка) и минете през процеса на измисляне отново, и отново. Опитайте се да разнообразите обстановката около себе си, за да предизвикате различен процес на креативност. Ако работите в екип, опитайте се да се разделите на различни групи, като членове на екипа, приятели, бъдещи клиенти, и т.н.

Как да изберем правилното име за своя бранд

Ето как да минете през всички идеи и да изберете най-добрата.

 • Първо ги групирайте по прилики (например един и същ корен на думата) и елиминирайте дубликатите.
 • Второ, елиминирайте имената, които семантично са прекалено сложни и биха били затормозяващи за писане/произнасяне. Повярвайте ми, не искате да загубите бизнес в бъдеще, защото клиентът ви не е могъл да спелува името ви и да стигне да стигне до вас онлайн.
 • Трето, опитайте се да изречете имената на глас. Лесни ли са за произнасяне? Звучат ли забавно? Не бъдете като екипа на шоуто Силиконовата Долина, които измислиха SMLLR, целейки да кажат „smaller” (по-малък), и след това осъзнаха, че това може да се прочете и като “smeller” (намирисващ).
 • Четвърто, тествайте имената си с други хора; препоръчително хора, които не са запознати с това, което правите. Попитайте ги за първите им впечатления от името: как им звучи и как ги кара да се чувстват. Вижте как това се сравнява с ценностите на компанията и мисията, която сте определили в началото на процеса.
 • Последно, изчакайте малко и попитайте хората кое име от списъка ви помнят. Кое е останало в главите им? И кое от тях те асоциират най-силно с бизнеса ви?

Да използвам ли онлайн генератор на имена?

Какво можем да кажем за използването на онлайн генератори в процеса на измисляне на бизнес име? Те могат да предоставят полезни начални точки, но по-добре сами да изградите името на бизнеса си, вместо да вземете такова от онлайн генератор.

Това е поради същата причина, по която ви препоръчваме да работите с професионален графичен дизайнер, за да изградите логото на бранда си, вместо да използвате онлайн генератор: човешкия досег е това, което го кара да оживее. Всичко, което генератор би изплюл на екрана ще изглежда просто прекалено общо, а това е последното нещо, което искате вашият бранд да бъде.

Мога ли да променя името на бизнеса си?

Да! Но има много неща, за които трябва да помислите ако/когато го правите. Да промените името на бизнеса си изисква големи усилия… и колкото по-голям е бизнесът ви, толкова по-големи ще са усилията. Преди да решите да промените името на вашия бизнес, внимателно помислете защо искате да го промените. Общо казано, преименуването на бизнес е част от по-голям процес на ребрандиране, който включва нова палитра от цветове, нов изглед и усещане.

Компании ребрандират поради ред причини, като например:

 • Промяна на продукт или услуга, която предлагат
 • Обновление, за да се впишат във вкуса на модерния консуматор
 • За да се раздалечат от минали предразсъдъци и асоциации, които вече не подкрепят
 • За да търсят успех в нови пазари

Също така, помислете какво ще спечелите от едно ново име и какво е възможно да загубите. Докато можете потенциално да спечелите нова публика, също така можете да отчуждите съществуващата си такава.

Внимателно преценете как промяната на името би помогнало на бизнеса ви спрямо това как тази промяна може да забави и дори загуби част от успеха ви. След това, ако все пак решите да промените името си, се постарайте да намалите максимално негативния резултат от смяната на името, като комуникирате плановете за ребрандиране към вашата публика доста преди реалната промяна.

Няколко известни брандове, които са сменили името си:

 • Tinder (оригинално Matchbox)
 • Amazon (оригинално Relentless)
 • Google (оригинално BackRub)
 • Instagram (оригинално Burbn)

Последното нещо, което трябва да вземете предвид преди да решите дали смяната на бизнес името ви си струва, е колко ще ви струва финансово. Трябва да регистрирате нови авторски права, което може да струва няколко стотин долара в САЩ и подобни цени в други държави. Но това е само един разход, свързан с промяната на името на вашия бизнес. Ще трябва също да:

 • Регистрирате нов уеб адрес (URL)
 • Преработите изгледа на вашия уебсайт
 • Обновите съобщенията си навсякъде: социални мрежи, мейли, подписи, брандирани продукти
 • Преработите вашето лого (ако името ви е част от логото)

Докато някои от тези обновления струват пари, други струват също така време и усилия. Прибавете тези не-числени разходи към бюджета ви за смяна на името си, за да определите реалната продукция, която ще трябва да направите, за да смените името на бизнеса си.

Това значи да оттеглите стока отвсякъде, където името на бранда ви се появява: бизнес карти, официални акаунти, принтирани реклами, уебсайтове, имейл подписи, брандирани продукти… Всяко едно от тези неща ще трябва да бъде обновено. И то не рязко – трябва да започнете кампания, казвайки на света, че сте сменили името си.

В зависимост от това какво продавате, може да се наложи да промените дизайна на опаковките си в преходен дизайн, който показва и двете имена, преди да пуснете опаковки с новото си име.

Общо казано, колкото по-голям е брандът ви, толкова по-скъпо ще ви струва да смените неговото име.

Измислете си името на бранда и лого!

Когато става въпрос за брандинг, името на бизнеса ви е на първо място. Но брандингът не приключва там. След като сте измислили перфектното име за вашия бранд, е време да изградите останалата част от идентичността на бранда ви. Разгледайте нашето лого фолио и се свържете с нас.