Skip to main content

Ако вашият бизнес е стигнал толкова далеч без уебсайт, може би се чудите: имам ли нужда от уебсайт за моя бизнес? Какъв е смисълът, ако бизнесът ми вече е успешен и без такъв?

Краткият отговор е, че никога не е имало по-добро или по-важно време да инвестирате в уебсайт за вашия бизнес. Уеб сайтът предлага голямо разнообразие от предимства за малкия бизнес и повечето от тези предимства нарастват експоненциално всяка година, точно както самият Интернет.

Не сте убедени? Събрахме десет от най-големите предимства, които вашият малък бизнес може да получи дори от обикновен уебсайт.

 

10 причини защо имате нужда от уебсайт за вашия малък бизнес

 

  1. Един уебсайт ви кара да изглеждате професионално

84% от днешните потребители смятат, че уебсайтът прави вашия бизнес по-надежден от компаниите, които имат само профили в социалните медии. Вашият уебсайт също е идеалното място да покажете всички професионални сертификати или награди, които вашият бизнес притежава.

Освен това наличието на собствен уебсайт ви позволява да създадете брандиран имейл адрес (напр. dianna@yoursite.com), който добавя ниво на професионализъм към цялата ви кореспонденция, особено ако досега сте използвали личен имейл адрес за извършване на бизнес . Освен това някои инструменти за имейл маркетинг вече не позволяват на потребителите да изпращат имейли от лични адреси. Това означава, че ако искате да се възползвате от силата на имейл маркетинга, ще ви трябва бизнес имейл акаунт.

      2. Вашият уебсайт може да привлече нови клиенти чрез Google

Може да сте доволни от сегашния размер на вашия бизнес, но всяка компания изпитва текучество на клиенти. За да насърчите постоянен успех, трябва да привлечете нови клиенти и един от най-добрите начини да го направите е като станете по-видими в Google. Социалните мрежи се индексират в Google и публикациите в социалните медии могат да бъдат намерени с търсачката, но уебсайтът ви дава достъп до много повече инструменти и стратегии за оптимизация за търсачки (SEO). И SEO е ключът към това вашият бизнес да се появи на първа страница на Google.

Фразата „оптимизация за търсачки“ може да е смущаваща, но на практика е доста проста. Въвеждате думи и фрази, свързани с вашия бизнес, в инструмент за изследване на ключови думи, установявате кои получават най-много трафик в Google, след което изграждате съдържанието си около тези фрази. По правило всяка част от съдържанието трябва да се фокусира върху различна ключова дума, така че с нарастването на списъка ви със съдържание сайтът ви да може да се класира за повече ключови думи.

 

  1. Можете ясно да покажете вашите продукти и услуги

Можете да покажете на потенциалните клиенти какво ще получат, когато работят с вас, като показвате висококачествена фотография на уебсайта си.

Можете също така да използвате дизайна на уебсайта си, заедно с представените изображения, за да дадете на хората представа какво е усещането да влязат във вашето физическо местоположение. Това работи особено добре, ако вашата марка е тясно свързана с „усещането“ на вашето местоположение.

Друго нещо, което можете да направите, е да публикувате важна информация за вашите продукти и услуги на уебсайта си, за да сте сигурни, че привличате точните клиенти. Например, ако управлявате ресторант, може да искате да маркирате всички елементи в менюто си, които не съдържат глутен, така че хората с целиакия или други заболявания, които правят глутена опасен, да знаят, че могат да ядат във вашето заведение.

 

  1. Можете да покажете най-добрите си отзиви и препоръки на видно място на уебсайта си

Показването на най-добрите ви отзиви и/или препоръки на видно място на уебсайта ви е чудесен начин да установите социално доказателство. Това може да дойде под формата на лични препоръки на клиенти.

А ако вашият бизнес се появи в статии от вестници или популярни местни блогове, можете също да ги представите.

Публикуването на най-добрите ви отзиви на сайта ви служи и на второстепенната цел за създаване на постоянен архив. Това означава, че дори ако сайтовете за рецензии на трети страни са затворени в някой момент в бъдещето, вие пак ще имате достъп до най-добрите си рецензии.

 

  1. Един уебсайт може да насърчи клиентите да се свържат с вас

Уеб сайтът е страхотно място да направите вашата информация за контакт лесно достъпна за потенциални клиенти. Можете дори да публикувате информацията си за контакт в горен или долен колонтитул, така че да се показва на всяка отделна страница.

Съвременните създатели на уебсайтове (повече за тях след малко) също улесняват създаването на формуляр за контакт, който може да защити вашия бизнес имейл от спам.

 

  1. Можете да интегрирате уебсайта си с Google Maps, за да могат хората да ви намират по-лесно

Един уеб сайт ви позволява да вграждате карти директно във вашето съдържание.

Вградената карта улеснява хората, които не прекарват много време във вашия район, да намерят вашия бизнес. Това е особено чудесно, ако сте домакин на събития, тъй като те могат да привлекат хора, които иначе не биха прекарали време в квартала, в който се намира вашият бизнес.

 

  1. Вашият уебсайт установява вашето място във вашата индустрия

Към 2021 г. 71% от малките предприятия имат уебсайтове и 81% от клиентите проучват неща онлайн, преди да ги купят. С други думи, ако вашите конкуренти са онлайн, а вие не сте, тези конкуренти получават първите взаимодействия с клиентите.

Създаването на уебсайт ви дава пространство да споделите какво представлява вашият бизнес, да установите ролята си в индустрията и да се свържете с клиентите, които се нуждаят от вас.

 

  1. Създаването и управлението на уебсайт вече не е плашещо

Съвременните създатели на уебсайтове като Squarespace и Wix ви улесняват да създадете привлекателен, удобен за мобилни устройства сайт без никакви познания за код. Дори WordPress, най-популярният начин за създаване на уебсайт, премина към редактор на блокове.

С други думи, никога не е било по-лесно да създадете функционален, естетически приятен уебсайт.

Как да си направим уебсайт с WordPress 👈

 

  1. Един уеб сайт гарантира вашия успех в дългосрочен план

Към януари 2021 г. почти 4,66 милиарда души (59,5% от световното население) са използвали интернет. В много страни този брой е много по-висок. В САЩ например над 90% от хората са онлайн.

Без уебсайт вашият бизнес е невидим за тези хора. Докато напредваме в цифровата ера, вашият бизнес ще стане невидим за всички, освен ако не инвестирате в уебсайт.

Така че, за да останете конкурентоспособни в този все по-дигитален свят, вашият бизнес трябва да бъде онлайн.

 

  1. Можете да получите всички тези предимства, без да харчите цяло състояние

Създаването на уебсайт не е просто по-лесно, отколкото беше преди; също е по-достъпно. Ако желаете да следвате прост, нетехнически подход „Направи си сам“, можете да създадете уебсайт за под $100/година.

WordPress, който отново е най-популярният начин за създаване на уебсайт, е 100% безплатен за основния софтуер. Ако добавите безплатна тема на WordPress и евтин хостинг на уебсайтове, можете да работите на много ниска цена.

Научете повече за това колко струва един уебсайт 👈

И така, имам ли нужда от уебсайт за моя бизнес?

 

Окончателната присъда

Надяваме се, че вече сте разбрали, че въпросът не е „имам ли нужда от уебсайт за моя бизнес“, а „мога ли да си позволя да нямам уебсайт в дигиталната ера“. И отговорът, ако искате да продължите да процъфтявате в дългосрочен план, е не. Все повече дори оставането на повърхността без бизнес уебсайт е невъзможно. Вашите клиенти са онлайн, вашите конкуренти са онлайн и ако вие не сте там, за да се намесите, вашите конкуренти и вашите клиенти ще се свържат, оставяйки ви в беда.

Ако сте готови да започнете, вижте нашето портфолио с уебсайтове, създадени с WordPress. Отново WordPress е най-популярният начин за създаване на уебсайт – той захранва над една трета от всички уебсайтове в Интернет. Освен това е достъпен и достъпен за нетехнически потребители, което е голяма част от причината, поради която е толкова популярен.