Skip to main content
Uncategorized

8-те елемента на брандинга

By октомври 4, 2021No Comments

Елементите са основните части на материята. Спомнете си за часовете по химия – помните ли периодичната таблица на елементите? Всички тези квадрати с цифри и двубуквени символи? Това е от истинско значение за брандирането. Всичко във Вселената (с изключение на енергията) се състои от някаква комбинация от тези елементи. По същия начин всеки бранд се състои от едни и същи елементи на брандиране, като лого, цветова палитра, специфично потребителско изживяване и други.

Тези елементи на бранда се обединяват, за да образуват идентичност, която дизайнерите след това използват, за да създадат завладяващ, ангажиращ дизайн на марката. Ето всичко, което трябва да знаете за елементите и как да ги използвате успешно.

Разрушаване на брандирането

Дори да знаете какво е брандиране и можете да го разпознаете, когато го видите, понякога може да е трудно да се формулира точно какво включва брандирането.

Накратко, вашият бранд е начинът, по който светът възприема вашата компания, брандирането е изборът на дизайн и други стъпки, които съзнателно предприемате, за да оформите това възприятие, а идентичността на вашата марка е колекцията от елементи на дизайна, които използвате при марката си.

Защо брандирането е толкова важно?

Това не е просто важно, а необходимо. В претъпкан, конкурентен свят, където сте срещу милиони други компании за вниманието, времето и парите на вашите потребители, не можете да си позволите да не се откроявате.

Брандирането съобщава кои сте, какво предлагате, защо сте по-добър избор от вашите конкуренти и защо сте най-добрият избор за конкретния купувач, към който се насочвате. Това е средство за оцеляване и ключ към процъфтяване.

8-те универсални елементи, от които всеки бранд се нуждае

 Когато изграждате идентичност на марката, някои елементи не подлежат на договаряне. Това са елементите, които ясно изразяват кои сте като бранд, какво предлагате и за кого сте.

Разгледайте почти всяка компания и ще видите, че всички тези елементи работят заедно. Понякога те са фини и в определени случаи може да липсват един или два, но в по- голямата си част ще видите всеки елемент от този списък да присъства и да работи с другите, за да комуникира бранда.

1. Лого

Всяка марка се нуждае от лого. Всъщност ще ви бъде трудно да намерите бранд, който няма лого, което може би го прави най-важният елемент на брандирането.
Логото е цялостната индентичност на марката, сведена до лесно разпознаваем образ. Често това е първото взаимодействие, което имате с бранда: образът, който остава в съзнанието ви и предизвиква спомени (добри, лоши или безразлични) за марката, когато я видите отново. Логото се намира върху почти всеки актив, който притежава вашата марка: вашите визитни картички, уебсайтът ви, вашите стоки, вашите страници в социалните медии, всички шаблони за марка, които използвате, и всички ваши рекламни и маркетингови материали. Ето защо логото трябва да представлява това, което е вашият бранд.

2. Цветова схема

Цветовете са друго ключово нещо във всяка идентичност.

Цветът е толкова важен за брандирането, че някои компании са запазили своите фирмени цветове. Няколко примера за запазени марки са UPS кафяво, Tiffany синьо и Fiskars оранжево.

Но защо цветът е толкова важен? Защото цветовете изразяват ключови ценности и черти на личността. Не мислете, че трябва да се придържате само към един цвят – цветовете във вашата палитра работят заедно, за да изразят вашата марка, като й придават уникален вид.

3. Форма

Формата е друга част от цялостната стратегия за брандиране. Не само фигурите, присъстващи във вашето лого, но и формите на фона на вашата уеб страница, дизайн на оформлението, опаковките и дори вашите визитки.

Докато развивате идентичността на вашата марка, определете кои форми най-добре съответстват на личността на вашия бранд. Имайте предвид, че не сте заключени само в една форма или тип форма – ако визията на вашата марка изисква две или повече форми, използвайте тези форми.

4. Ключова фраза

“Eat fresh”
“Just do it”

Това са два от най-известните слогани в света. Таговете, известни още като лозунги, са водещи в съобщенията на марката.
Слоганът е начина, по който казвате кои сте вие и какво предлагате. Понякога това предложение е очевидно, като лозунга на Subway „Eat Fresh“. Subway избра „Eat Fresh“ като свой лозунг, за да се разграничи от другите марки за бързо хранене, като се позиционира като здравословна алтернатива.

Nike призовава клиента с “Just do it”. Но въпреки че е малко абстрактно, посланието на Nike е ясно: не се колебайте, действайте! Ставайте, тренирайте, правете това, което знаете, че е подходящо за тялото и ума ви – без извинения, просто го направете. Вашият лозунг дава на вашето лого допълнителна информация и контекст. Той не просто казва на хората какво правите, той им казва какво да очакват.

5. Глас и речник

В Starbucks не можете да си вземете малко кафе.

Е, можете да получите най-малкия от трите им стандартни размера, но името на размера е „tall“.

Това е така, защото Starbucks разработиха свой собствен уникален марков речник, за да разграничат своите продуктови предложения от другите марки. Въпреки че не са измислили думите, които използват за различните размери напитки, те са първите, които ги използват по този уникален начин.

Това не е единствения нетрадиционен начин за именуване, с който Starbucks е известен. Те са добре известни и с това, че грешно изписват имената на клиентите си на чашите за напитки (понякога смешно неточно). И въпреки че Starbucks не е признал официално никакъв умишлен избор да изписва имената на клиентите погрешно, те са признали изписването на имена на чаши като забавна част от тяхната марка.

Нетрадиционният речник е част от гласа на бранда. Тонът на гласа на марката е този, който четете във всизко изписано и произведено от марката, като имейлите, които получавате от тях, съдържанието на уебсайта им и езика, който използват в социалните медии.

Вашият тон е един от най-ефективните начини да оформите и да промените как светът възприема вашия бранд.

6. Шрифт

Шрифтовете, които марката използва, са друг ключов елемент на брандирането. Навсякъде, където дадена марка използва текст, например в логото си, на уебсайта си и като част от имейл шаблон, шрифтът използван за този текст не е случаен – той е внимателно подбран, за да съобщи ценностите на марката.

7. Образ

Образът включва всички видове изображения, които използвате във вашата марка, маркетинг и реклама. Това не е вашето лого или конкретните части от съдържанието, което публикувате – това е изборът на снимки и стокови изображения, които използвате, стилът на графиката на вашия уебсайт и други активи на марката и цялостната ви естетика на бранда.

Помислете за градиентни и шарени фонове, опаковки или банери – нямате нужда от конкретни изображения, за да представите ясно една марка. Можете лесно да направите това с абстрактни изображения чрез вашата форма и избор на цвят.

8. Позициониране

Позиционирането е нишата на пазара, която една марка запълва. Когато определяте същността на вашата марка, вие определяте не само това, което тя предлага на купувачите, но и как тя се вписва сред другите марки в нейното пространство. Имате ли по-високи цени, приблизително същите или по-ниски от вашите конкуренти? Какво прави офертата ви по-привлекателна от конкурентните оферти?

Позиционирането на марката има пряко въздействие върху нейния брандинг. Например, марка с ниски цени, която има за цел да съобщи, че те са най-икономичният избор – може да избере ярки цветове, придаващи стойност, като жълто и оранжево, и да изработи глас на марката, който е прост, приятелски настроен и оптимистичен.

За разлика от това, по-скъпата марка може да използва по-тъмни нюанси и загадъчен тон на марката, за да се позиционира като по-луксозната опция.

Позиционирането на бранда обаче не е просто отделяне на място на пазара. Той също така включва взаимодействие с други марки, както в рамките на същата индустрия, така и с марки от други индустрии.

По-рядко срещани бранд елементи

Вашата стратегия за използване на елементи за брандиране може да надхвърли общите елементи, споменати по-горе. За много марки тези елементи се простират до сензорни данни и специфични преживявания. Често тези видове брандиране се свързват със специфични индустрии, докато ресторант за бързо хранене би имал уникален вкус, звукозаписна компания не би.

Докато определяте кои видове брандиране са най-подходящи за вас, проучете кои от тези по-рядко срещани елементи могат да ви позволят да предложите незабравимо преживяване.

1. Вкус

Когато хората отиват в МакДоналдс, те не отиват, защото искат автентична американска храна. Те отиват, защото искат МакДоналдс. Продуктите им имат уникален вкус, който няма да намерите в никой друг ресторант, а този уникален аромат е ключова част от марката на МакДоналдс.

Постоянният вкус на марката изгражда лоялност на купувача. Уникалният вкус не е само за храна. Когато вашият продукт има аромат, независимо дали е дъвка, напитка, тютюн, или паста за зъби, този аромат е пряко свързан с вашата марка.

2. Мирис

Ако някога сте били в магазин на Hollister, сте запознати с миризмата на Hollister. Сестринският магазин Abercrombie и Fitch имат подобен аромат в магазина.

Това е нарочно, за да създадат тази уникална атмосфера, служителите разпръскват ароматите на марките в тези магазини като част от служебните си задължения.

Брандовете, които миришат добре, знаят, че миришат добре, а някои са използвали своите невероятни миризми, като предлагат на купувачите възможността да ги купят.

3. Интеракция

Марковите интеракции надхвърлят думите и фразите. Те обхващат и начина, по който служителите на компанията се отнасят към себе си.

Disney Parks е друга компания, добре известна с разширяването на брандирането до взаимодействия между служители и гости. Работниците в увеселителните паркове не са служители, те са гласове. И те не просто изпълняват ежедневните си задължения, те се превръщат в част от завладяващия свят на Disney, като често надхвърлят и отвъд, за да осигурят допълнителна магия на гостите.

4. UX/UI

Потребителското изживяване (UX) и дизайнът на потребителския интерфейс (UI) са два допълнителни елемента, които могат да бъдат преработени в идентичност на марката. UX е опитът на потребителя с приложение или друг тип продукт, а потребителският интерфейс е начина, чрез който те имат това преживяване.

С UX и UI дизайн интуитивното изживяване за потребителя винаги е вашата основна цел. Създаването на този вид безпроблемно преживяване се отразява положително върху вашата марка. Но бранд UX и UI не трябва да свършват дотук – можете също да създадете запомнящо се изживяване за потребителите, като използвате UX дизайна като начин те да се ангажират с вашата марка, като например как Vans прегръща творчеството, като предлага лесен начин за потребителите да направят обувки по поръчка.

5. Звук

Точно като вкуса, можете също да направите специфични звуци част от идентичността на вашия бранд. Това са песни, но може да включва и записани фрази, реч и кратки музикални изречения. Всички незабавно разпознаваме звукът, който върви заедно с логото на Netflix или HBO в началото на любимите ни предавания. За оригинални звуци и песни можете да потърсите защита на авторските права, за да сте сигурни, че никой не посяга на тази конкретна част от идентичността на вашата марка.

6. Локация</strong

И накрая, вашето местоположение е важен елемент за брандиране. Подобно на позиционирането и партньорствата, където хората виждат вашата марка, има голямо влияние върху начина, по който хората я възприемат. Неслучайно някои марки работят само в търговски центрове, други никога не работят в търговски центрове, а трети работят на други много специфични места.

Изградете уникален бранд с тези елементи

Както видяхте, изграждането на бранд означава много повече от просто проектиране на лого! Идентичността на вашата марка е триизмерен набор от дизайнерски избори, активи и уникални елементи на марката, които работят заедно, за да осигурят уникалния вид и усещане на компанията. Ако сте в процес на създаване на идентичност, не бързайте с процеса и не пропускайте елементи. Работете само с професионалисти!

Hero image design: Как да подобрите първото впечатление на уебсайта си?

Дори и да не сте запознати с термина “Hero image design”, най-вероятно знаете какво е това. Това е голямо изображение, което виждате първо, когато посетите уебсайт, което действа като комбинация от банер и елемент за добре дошли.

Почти всеки уебсайт има образ на герой. На някои сайтове образът на героя се променя редовно, докато на други той остава статичен от години. Много уебсайтове също използват плъзгачи, набор от въртящи се снимки и заглавия като изображения на герои.

Работата на Hero image design е да създаде ангажираност с марката. Тъй като това е първото нещо, което посетителят вижда на уебсайта, често това е факторът, който ги кара да решат дали да останат на този уебсайт или не.

Какво е website hero image?

Виждате ги всеки ден. Изображенията на героите са големите представени изображения, които виждате на началните страници. Те са първото нещо, което виждате на уебсайт, голямо, смело въведение в бранда.

Изображенията на героите са позиционирани като първото нещо, което виждате, когато посещавате уебсайт, така че те са предназначени да ви закачат и да ви позволят да се ангажирате с уебсайта. Изображенията на герои често се използват за популяризиране на конкретни оферти или части от съдържанието, но това не винаги е така.

Изображението на герой често е най-голямото изображение на начална страница, а на някои сайтове е единственото изображение. Те могат да се кликат, но не е задължително. По същия начин те могат да имат текст, но не е задължително. Целта тук е да се създаде образ на уебсайта, който да се свързва с посетителите и да ги задържи на вашия уебсайт достатъчно дълго, за да прави това, което искате от тях, независимо дали купуват продукт, чете или гледа съдържание, изтегля нещо или взаимодейства с други на сайта.

Добър hero image

Доброто изображение показва, а не разказва.

То показва вашия бранд в изображение, но не по начина, по който го прави логото. Логото обобщава вашата марка символично, докато образът на герой е моментна снимка на преживяването, което посетителят на уебсайта може да очаква от вас.

Добре проектираният геройски образ съдържа множество компоненти. Въпреки че изображенията са толкова уникални, колкото и уебсайтовете, на които се намират, всички те съдържат един и същ умишлен избор на дизайн, създаден, за да привлече и поддържа вниманието на посетителите. Тези дизайнерски решения са:

  • Изображение, което работи със заглавието
  • Изображение, което е от значение за марката и предназначението на уебсайта
  • Ясен призив за действие
  • Изображения с високо качество
  • Отзивчивост
  • Ясен брандинг, който работи с останалата част от дизайна на вашия уебсайт

Звучи много, но повярвайте ни, проектирането на ефективен имидж следва много от същите принципи като проектирането на други части на уебсайт.

Работа със заглавен текст

Добрият герой трябва да работи със заглавието си. Дори и най-хитрото писане не може да привлече вниманието на посетителите и да ги подтикне към нещо без помощ, както и най -доброто изображение. Но заедно мощното заглавие и перфектната картина са перфектното динамично дуо за образа на героя на вашия сайт.

Подходящи изображения

Звучи много очевидно, но си струва да се обсъди: изображенията, които избирате за имиджа на вашия герой, трябва да бъдат релевантни с уейбсайта и бранда ви.

Това не значи, че абстракните изображения не могат да проработят. Със сигурност могат, стига да се връзва с останалата част от дизайна ви. Това може да означава геометричен модел, който създава интригуваща визуална консистенция, или море от драскулки в цветовата палитра на вашия дизайн.

Най-подходящите изображения са не само релевантни – те са и с високо качество. Не спестявайте, залагайте само на изображения с високо качество – хората ще забележат, и това ще въздейства на това как те ще възприемат бранда ви (не само по добър начин).

Вашият герой не е нужно да бъде статичен. Много брандове, като fivefootsix, включват анимирани изображения на героите си в техните страници.

Анимирано изображение на герой може да е правилният избор за вас ако брандът ви е динамичен, странен или забавен. Ако сте аниматор или криейтив агенция, която предлага или специализира в анимацията, такъв тип имидж на героя най-вероятно ви идва натурално. Подобно на това, ако сте видео оператор или видеото е по друг тачин ключова част от предложенията ви, живо видео може да е перфектния имидж за вашия герой, който да плени посетителите на вашия уебсайт.

Но ето какво може да направи анимирания образ на герой труден: анимациите могат да забавят времето за зареждане на уебсайтовете. Уебсайт с по-бавно зареждане е с по-висок процент на отпадане и по-ниско класиране в търсачките. Но доколко анимацията забавя вашия уебсайт, зависи от няколко фактора, ако можете да намалите това забавяне до минимум, ползата от анимирания герой може да надвиши недостатъците му.

Един от начините да предпазите страницата от забавяне е да я създадете с CSS вместо с Javascript. Можете също така да ускорите страницата, като премахнете всички едновременни анимации и/или забавите анимацията с част от секундата. С тази втора стратегия вие давате на останалата част от страницата достатъчно време, за да използвате мощността на браузъра да зареди, без да оставяте посетителите си да чакат.

CTA – call to action

Призив за действие (CTA) е фрагментът от текст, често върху бутон или точно до него, който казва на посетителя да предприеме конкретно действие. Вашият герой трябва да направи следващата стъпка на посетителя очевидна, а начинът за това е ясен призив за действие.

Докато проектирате своя геройски образ, помислете за йерархията и баланса на дизайна. Балансът просто означава излагане на изображенията и текста по начин, по който е добре балансиран. Не могат да бъдат твърде близо един до друг или твърде далеч един от друг.

Йерархията означава, че има ясна прогресия, която окото на зрителя следва и в тази прогресия информацията се представя логично. Вашият посетител трябва първо да прочете заглавието ви, след това подзаглавието, след това допълнителен текст, накрая призива ви за действие, и избраните от вас изображения трябва да улеснят това развитие.

Когато йерархията ви не е ясна, хората се объркват, защото обработват информацията, която сте представили в грешен ред. Това може да означава да видят призива за действие, преди да разберат какво се иска от тях, да прочетат слогана, преди да научат името на вашата марка.

Hero image size

Responsive дизайн е tozi, който отговаря на потребителя и обикновено тази фраза се отнася до уеб дизайни, които се адаптират към устройствата, на които се показват.

Когато избирате изображение на герой на уебсайт, не забравяйте да тествате как ще изглежда на различни екрани. Изрязани ли са някои важни части от изображението? Трудно ли се виждат/четат подробности или текст? Вашият герой трябва да запази своята ефективност и да предаде същото съобщение, независимо от устройството, което посетителят ви използва.

Задаване на тон за останалата част от уебсайта

Средно посетителят прекарва по-малко от 15 секунди на уебсайт преди да напусне или „подскача“, както е известно в жаргона за анализи. 15 секунди рядко е достатъчно дълго, за да взаимодейства с вашия сайт по някакъв смислен начин. Ето защо е толкова важно образът на вашия герой да привлече вниманието на посетителите и незабавно да им съобщи, че вашият уебсайт и вашата марка като цяло са точно това, което търсят.

Това е първата стъпка в пътуването на посетителите ви през вашия уебсайт. Дизайнът, свързан с това пътуване, е известен като дизайн на потребителско изживяване (UX). Ефективният UX дизайн хваща посетителя на уебсайта за ръка и го води през уебсайта до логичен завършек.

Когато работите с UX дизайнер, за да създадете своя уебсайт, разположението на герой ще бъде част от плана за дизайн.

Проектиране на правилния Hero image за вашия бранд

Както бе споменато по-горе, образът на героя на вашия уебсайт играе важна роля: стартирането на разговора между вашия уебсайт и неговия посетител. Мислете за това като за фара на вашия бранд. Изобразявайте точно личността на вашия бранд, давайте обещания, които останалата част от уебсайта може да спази.

Започнете да проектирате своя имидж на герой, като се позовавате на идентичността на вашата марка. Защо избрахте първоначално избраните от вас цветове, форми, шрифтове и цялостен естетически стил? Потърсете тези дизайнерски решения за вдъхновение на вашия герой. Пазарното проучване включва и тестване на различни образи на герои. Един често срещан начин за тестване на изображения, както и други аспекти на уеб дизайна, е да се направи A/B тестване. С A/B тестването правите така, че половината от посетителите на уебсайта ви да видят една версия на началната ви страница, а половината – друга. След това можете да анализирате степента на отпадане, процента на кликване и други статистически данни за всяка версия и да определите коя се справя по-добре с вашата аудитория.

Търсенето на нещо по-малко от възможно най-доброто, може да означава по-кратки посещения, по-малко кликвания, по-малко ангажираност и по-малко реализации. Не възпрепятствайте успеха на вашия бранд, като използвате изображение на герой с ниско качество на уебсайта си. Работете с опитен уеб дизайнер, за да създадете най-добрия имидж на герой.

Leave a Reply